به گزارش خبرنگار مهر در گرگان، خشکسالیها و سیلهای سالهای اخیر و کاهش بسیار محسوس سطح زیر کشت پنبه و رکود صنایع وابسته ان در این منطقه، امروز بر رونق کشاورزی این شهرستان تاثیر منفی گذاشته است.
مهاجرت روستاییان به شهر و افزایش شمار بیکاران نمونه بارز اثرات منفی در این منطقه است که رفع آن نیازمند برنامه جامع و اصولی است.
این شهرستان بیش از 295 هزار نفری پنج هزار و 72 کیلومتر وسعت دارد و 55 درصد جمعیت آن در مناطق روستایی سکونت دارد که شغل بیشتر انها کشاورزی است.
متوسط بارندگی در گنبد کاووس بین 250 تا 450 میلی متر بوده و اکنون 24 هزار بهره بردار در بخش کشاورزی این شهرستان فعالیت دارند.
به اعتقاد جمعی از کشاورزان، سرمایه گذاری بر روی طرحهای آب و خاک و عملیاتی شدن انتقال آب از غرب مازندران به شرق گلستان در رونق و توسعه کشاورزی سرزمین طلای سفید موثر است.
کمبود آب از جمله عوامل محدود کننده کشاورزی گنبد است
کمبود آب زراعی از جمله عوامل محدود کننده بخش کشاورزی این شهرستان است و طبق آمار فقط در بخش مرزی داشلی برون 56 هزار هکتار زمین زراعی وجود دارد که 45 هزار هکتار آن دیم است و به دلیل کمبود آب زراعی کشاورزان آن هرسال متحمل خسارتهای زیادی می شوند.
قدیمی و فرسوده بودن تجهیزات بخش کشاورزی، کمبود صنایع وابسته کشاورزی، نبود جاده های بین مزارع، محدود بودن فعالیت مهندسان ناظر، کم توجهی به مکانیزاسیون کشاورزی از جمله مشکلات توسعه بخش کشاورزی در این شهر ستان است.
مقام نخست کشت و تولید گندم، کشت و تولید زیتون، اجرای سیستم آبیاری تحت فشار، تعاونی های تولید فعال، جمعیت بهره بردار بخش کشاورزی، مقام اول کشت و تولید زیتون و دانه های روغنی کلزا و پنبه از جمله قابلیتهای کشاورزی این شهرستان است.
مدیرجهاد کشاورزی گنبد کاووس در این زمینه گفت: این شهرستان استعداد ویژه ای برای سرمایه گذاری در افزایش تولید محصولات زراعی و باغی دارد.
احمد قاضی در گفتگو با خبرنگار مهر در گنبد افزود: اگر چه از پتانسیل های بخش کشاورزی این شهرستان بهینه استفاده شود، شاهد رونق تولید و افزایش اشتغال در شهرستان خواهیم بود.
وی با بیان اهمیت بخش کشاورزی این شهرستان و برخی چالشها و نیازمندیهای آن اظهار داشت: عدم توجه جدی به مقوله کشاورزی به عنوان محور توسعه اقتصادی مانع عمده در راستای توسعه بخش کشاورزی این شهرستان است.
عدم حمایت قاطع دولت از کشاورزی از چالشهای جدی این بخش است
وی خاطرنشان کرد: بالا بودن ریسک سرمایه گذاری به رغم زودبازده بودن و عدم حمایت قاطع دولت از بخش کشاورزی روند توسعه در این بخش را با چالش جدی مواجه کرده است.
به گفته قاضی، در گذشه تامین نشدن به موقع نهاده های کشاورزی عمده ترین مشکل بخش کشاورزی این شهرستان بود که اکنون با واگذاری امور به بخش خصوصی در حال رفع شدن است.
مدیرجهاد کشاورزی گنبد کاووس بیان داشت: این شهرستان روزگاری به سرزمین طلای سفید معروف بود و به رغم تولید انبوده ماده اولیه صنعت نساجی و داشتن مرز مشترک و طولانی با ترکمنستان هنوز از داشتن کارگاه و کارخانه ریسندگی محروم است.
وی یادآورشد: این شهرستان که به عنوان تامین کننده مواد اولیه صنایع مختلف به شمار می آید، هیچ صنعتی در آن رونق ندارد و در سایر مناطق کشور که برای تامین مواد اولیه محتاج این شهرستان هستند، صنایع مختلف فعال است.
قاضی، میانگین مالکیت اراضی در این شهرستان را 12 هکتار اعلام و عنوان کرد: بالا بودن میزان اراضی زراعی و باغی در این شهرستان نیاز به توسعه مکانیزاسیون کشاورزی را دوچندان کرده است و باید کارخانجات تولید نظیر تولید تراکتور و سایر ادوات کشاورزی در این شهرستان راه اندازی شود.
وی با اشاره به نقش کلیدی احداث سدهای گلستان یک و دو در این منطقه خواستار تسریع در عملیاتی شدن طرح تجهیز و نوسازی اراضی و امکانات مورد نیاز انتقال آب به مزارع این شهرستان شد.
وی افزود: در زمینه حمل و نقل محصولات کشاورزی و ترانزیت آن، ادامه راه آهن از گرگان به شرق گلستان و اتصال آن به استان خراسان شمالی و رضوی و کششور ترکمنستان از نیازهای رونق بخش کشاورزی این شهرستان به شمار می آید.
مدیرجهاد کشاورزی گنبد کاووس گفت: برای دستیابی آسان به اراضی کشاورزی این شهرستان به دو هزار کیلومتر جاده بین مزارع نیاز است که باید احداث شود.
قاضی اظهار داشت: این درحالی است که امسال بیش از 10.5 کیلومتر جاده دسترسی مزارع در شهرستان ایجاد شده است.
وی افزود: همچنین در سال گذشته بیش از 210 کیلومتر از ارضی شهرستان به سیستم آبیاری تحت فشار مجهز شد که تمامی این مسائل می توانند به توسعه بخش کشاورزی این شهرستان کمک کند.
وی خاطرنشان کرد: برای تامین آب زراعی مورد نیاز کشاورزی شهرستان تاکنون شش باب ایستگاه پمپاژ در دست احداث بوده که با اتمام عملیات آن، آب زراعی 15 هزار هکتار از اراضی منطقه تامین می شود.
قاضی ادامه داد: در سال جاری احداث شبکه زهکشی زیرزمینی اراضی حوزه سد گلستان در سطح دو هزار و 500 هکتار با اعتبار 43 میلیارد ریال در دست اجرا است.
مدیرجهاد کشاورزی گلستان بیان داشت: تکمیل ایستگاه پمپاژ روستای یاسی تپه با اعتبار پنج میلیارد ریال، تکمیل شبکه آبیاری و زهکشی اراضی تعاونی تولید روستای یاسی تپه با 40 میلیارد ریال اعتبار و تکمیل شبکه آبیاری تعاونی تولید پیمان با 35 میلیارد ریال اعتبار از دیگر طرحهای در دست اجرای این مدیریت است.
وی یادآورشد: همچنین از محل اعتبارات خشکسالی 50 میلیارد ریال برای احداث و تکمیل کانال رسوب گیر روستای کرند و سه میلیارد ریال نیز برای تکمیل ایستگاه پمپاژ کانال آب تخصیص یافته است.
مدیرجهاد کشاورزی گنبد کاووس گفت: 18 درصد محصولات و فراورده های دامی و طیور استان در این شهرستان تولید می شود.
قاضی، میزان تولید دامی این شهرستان را طی سال سال جاری 67 هزار تن اعلام کرد.
وی اظهار داشت: 71 واحد پروش مرغ صنعتی به ظرفیت 13 هزار و 530 تن گوشت، یک واحد تولید تخم مرغ صنعتی با ظرفیت 950 تن، 36 واحد گاوداری شیری صنعتی به ظرفیت یکهزار و 937 تن و با اشتغال 9 هزار و 739 نفر در بخش دام و طیور در این شهرستان فعالیت دارند.
وی خاطرنشان کرد: تاکنون 46 طرح عمرانی استانی با اعتباری بیش از 26 میلیارد و 500 میلیون ریال و 16 طرح ملی با 13 میلیارد و 500 میلیارد ریال در این شهرستان در دست اجرا است.
قاضی میزان پیشرفت اجرایی این طرحها را حدود 35 درصد بیان کرد و گفت: مجتمع دامداری گوزنی تپه، گل گیاه خوجملی، تکمیل ایستگاه پمپاژ روستای یاسی تپه و احداث جاده های بین مزارع از جمله این طرحها است.
مدیرجهاد کشاورزی گنبد کاووس بیان داشت: به رغم تولید قابل توجهی از محصولات باغی، زراعی و غیره در این شهرستان استقبال مردم برای بیمه محصولات ضعیف است.
وی یادآورشد: این درحالی است که سالانه خسارتهای زیادی براثر بروز حوادث مختلف به این شهرستان وارد می شود و نیاز است به نوعی جبران شود.
وی عنوان کرد: برای گسترش بیمه محصولات زراعی و کشاورزی علاوه برفرهنگ سازی باید این پدیده به صورت اجباری و الزامی درآید.
نظر شما